Leefgroepen en dagstructuur

We willen onze baby’s in alle vrijheid laten bewegen. Op die manier worden ze geprikkeld en krijgen ze zin om zich te verplaatsen, om te groeien en vooruit te gaan! De baby’s en peuters zitten bij ons veelal in één ruimte. Aangezien de baby’s niet apart zitten, is veiligheid wel een belangrijk aspect om mee rekening te houden. Daarom zijn we dan ook altijd in de buurt en leren we de grotere kindjes hoe ze voor de kleintjes kunnen zorgen. De kleine kindjes leren op hun beurt hoe ze dingen kunnen nabootsen van de grotere.

Vaste breng- en haalmomenten

We kiezen voor vaste breng- en haalmomenten om tijdens de andere momenten zoveel mogelijk rust te kunnen creëren. We starten allemaal onze dag samen om 8u30 met een kringetje. Op deze manier ontstaat ook samenhorigheid, we zijn samen een groep, een familie! 

Vast ritme

Het kringetje om 8u30 is ons eerste vaste moment van de dag, hierop volgen er nog een heleboel. Een vast ritme vinden we belangrijk om de kinderen een houvast te geven en dit ook zo gezond mogelijk te doen. Zo staan onze slaapmomenten bijvoorbeeld ongeveer vast, zodat alle kindjes zeker genoeg kunnen slapen. We proberen ons ritme wel steeds af te stemmen op de kindjes die hun eigen ritme nodig hebben, bijvoorbeeld kleine baby’s en oudere peuters die minder/geen slaap hoeven. De oudere kinderen gaan wel altijd eventjes rusten, zodat we voor hen ook een momentje creëren om de batterijtjes terug op te laden.

We werken ook met een ritme binnen de seizoenen. De decoratie en aankleding van de ruimte wordt hier bijvoorbeeld bij aangepast. We creëren een seizoensplank waarop het seizoen heel mooi naar voor gebracht wordt.

Elke zes weken werken we rond een bepaald thema. Hier worden de liedjes, het poppenspel en andere muzische activiteiten aan aangepast. Het vaste ritme hierbij is het starten van de nieuwe dingen, het leren kennen en na zes weken afwerken met een feest en werkje om naar huis te nemen.

Vaste begeleiders

We werken met 3 vaste begeleiders voor een groep van 18 kinderen. Dit zorgt ervoor dat er voldoende tijd is voor het uitbouwen van een warme band tussen ons en de kinderen, met oog voor elk individueel kind.
Elke begeleider is verantwoordelijk voor het contact met de ouders, vormgeven van activiteiten, begeleiden van allerlei momenten, huishoudelijke taken, observeren van de kinderen,… Elk van ons is ook van ’s morgens tot ’s avonds aanwezig. Zo moeten ze niemand missen en groeit het vertrouwen. We nemen alle drie de begeleiding van zowel de peuters als de baby’s op ons. Hierdoor heeft elk kind de kans op een band met elk van ons en kennen we hen allemaal.

Openingsuren en sluitingsdagen

Openingsuren- en dagen:

Maandag van 7u tot 18u
Dinsdag van 7u tot 18u
Woensdag van 7u tot 18u
Donderdag van 7u tot 18u
Vrijdag van 7u tot 18u

We zijn gesloten op alle wettelijke feestdagen, tijdens de kerstvakantie en tussen 21 juli en 15 augustus. Afhankelijk van de dag waarop deze datums vallen, worden soms brugdagen vastgelegd. Een volledig overzicht van alle vakantiedagen krijgen jullie aan het begin van een nieuw jaar meegedeeld.

 

Starten in de opvang

Bij het opstellen van de schriftelijke overeenkomst wordt vastgelegd op welke dagen opvang voorzien wordt. Wij vragen dat dit minimum 2,5 dagen zijn met een verhoging naar minstens 3 dagen binnen een periode van 6 maanden.

Heb je een heel wisselvallige job met werkuren en/of werkdagen die niet helemaal vast staan, bieden wij ook een flexibel opvangplan aan. Hierbij kan je een opvangplan vastleggen van 5 of 4 dagen.

De stap naar de opvang is voor zowel de ouders als voor de kinderen een heel emotioneel proces. We hechten er dan ook heel wat belang aan om deze stap zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Wendagen zijn een must! We opteren voor minimaal 3 halve dagen (of zelfs maar enkele uurtjes) aan de start van de opvang. Indien gewenst kunnen de ouders hier ook bij blijven. We nemen uitgebreid de tijd om jullie kindje aan ons te laten wennen, en omgekeerd. Is het moeilijk om wendagen in te plannen? Via mondeling overleg proberen we tot een oplossing te komen.

Samen starten we de dag met een kringetje vol liedjes, dansjes, ritueeltjes. Dit gaat van start om 8u30. Om rust en regelmaat te creëren, vragen wij dan ook dat alle kindjes ten laatste om 8u30 aanwezig zijn. Bij het afhalen vragen wij dat vooraf vermeld wordt wanneer kindjes voor 16u zullen opgehaald worden. De meeste kindjes slapen tot ongeveer 15u, waarna om 15u30 een fruitmoment volgt. Dit laten wij graag in alle rust verlopen.
Bij kindjes die een halve dag naar de opvang komen (voormiddag of namiddag) wordt onderling een moment afgesproken wanneer het kindje zal gebracht of opgehaald worden.

Graag vragen wij dat zowel bij breng- als haalmomenten minstens een vijftal minuutjes voorzien wordt om informatie uit te wisselen. We horen graag hoe hun avond/nacht/weekend geweest is en vertellen ook héél graag over het verloop van hun dag bij ons. Langer dan een vijftal minuutjes blijven is zéker ook heel welkom!